Sun
Korisnik Lozinka
Početna strana | Homepage
FAKULTET
O Fakultetu. Dekanat. Katedre. Biblioteka. Informacioni sistem.
STUDIJE
Osnovne i master akademske studije. Doktorske studije. Studije po ranijim programima. Erasmus Mundus.
ISTRAŽIVANJE I USLUGE
Istraživanja. Zavod. Laboratorije. Centri. Atestiranje vozila.
UPIS NA MFN
DOKUMENTI
Javne nabavke Mašinskog fakulteta. NN veća. Savet MFN. Sindikat. Tela. Akta. Formulari. Akreditacija MFN. Stručna predavanja.
ŽIVOT NA MFN
Oglasne table. Osoblje MFN. Studenti. Alumni. Lične prezentacije. Hol MFN.
NA SERVERIMA MFN
WebMAIL. ICIT. Prisma. Konferencije. Projekti. Partneri MF. Publikacije MF.
KONTAKT
Adresa i telefoni. Telefonski imenik.
 
>> PRETRAGA


     
     Magazin studenata MFN


Početna strana  > FAKULTET > Informacioni sistem > EDUROAM
EDUROAM         

eduroam® – educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Nastao je u okviru evropske TERENA inicijative, a ostvaren je kroz međunarodni GÉANT projekat u kojem učestvuju evropske akademske i istraživačke mreže.

eduroam svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES).

eduroam uslugu u Srbiji pruža Akademska mreža Srbije (AMRES), dok institucije mogu učestvovati u eduroam servisu tako što svojim korisnicima obezbeđuju digitalne identitete (korisničko ime i lozinku) i/ili pristup Internetu bežičnim putem.

Kako da koristite AMRES eduroam servis?

Korišćenjem svog bežičnog uređaja (laptop, smart mobilni telefon, PDA, itd.) možete pristupiti Internetu sa bilo koje eduroam pristupne tačke u okviru AMRES-a, ili sa pristupnih tačaka širom Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama možete pogledati ovde.

Povezivanje na eduroam je brzo i jednostavno! Neophodno je da i vaša institucija učestvuje u AMRES eduroam servisu i da posedujete korisničko ime i lozinku dobijene na vašoj instituciji. Spisak institucija koje učestvuju u AMRES eduroam servisu možete pogledati ovde. Kada pristupate AMRES eduroam servisu, kao korisničko ime potrebno je da unesete korisničko_ime@oznaka_ustanove npr. pera@fon.bg.ac.rs.

Da bi mogli da pristupite AMRES eduroam servisu, neophodno je da vaš uređaj ima odgovarajući bežični adapter koji podržava:

  • 802.11g ili 802.11n standarde
  • Sigurnosne protokole WPA-Enterprise ili WPA2-Enterprise

Podešavanje vašeg bežičnog uređaja za pristup eduroam servisu je jednostavno, a u nekim slučajevima je potrebno instalirati i dodatni program. U zavisnosti od protokola za proveru identiteta koji vaša matična institucija koristi, podešavanja se mogu razlikovati. AMRES tim je obezbedio uputstva za EAP-TTLS protokol, koji koristi većina institucija. Ukoliko vaša institucija koristi drugi protokol, uputstva za podešavanje potražite na web stranicama institucije. Ovde možete pogledati koji protokol za proveru identiteta koristi vaša institucija.

Windows OS

Obzirom da trenutne verzije Windows operativnog sistema nemaju ugrađenu podršku za EAP-TTLS protokol, neophodno je da instalirate dodatni program. Sama instalacija i podešavanje programa su jednostavni i potrebno je da to uradite samo jednom. Instalacionu verziju programa, koju je AMRES tim pripremio tako da vam podešavanje bude vrlo lako možete preuzeti ovde. Instalacija i podešavanje mogu se neznatno razlikovati u zavisnosti od verzije Windows OS, a uputstva možete preuzeti u nastavku.

Windows XP uputstvo
Windows 7 uputstvo
Windows Vista uputstvo

Telefoni

Android uputstvo
Nokia 5800 (Symbian s60 v5) uputstvo
Nokia E52 (Symbian s60 v3) uputstvo

Uputstva za konfigurisanje eduroam servisa za ostale operativne sisteme pogledajte na  adresi http://www.eduroam.amres.ac.rs/rs/korisnici.html

Korišćenjem eduroam® servisa svi korisnici su saglasni da moraju postupati po Pravilniku o korišćenju Akademske mreže Srbije i Pravilniku AMRES eduram servisa

Detaljnije informacije o eduroam servisu možete pogledati na sajtu www.eduroam.amres.ac.rs.Najnovije vesti
Treća međunarodna konferencija Mašinsko inženjerstvo u XXI veku
Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu organizuje Treću međunarodnu konferencija "Mašinsko inženjerstvo u XXI veku". Konferencija će se održati u Nišu 17-18. septembra 2015
JAVNI NAGRADNI KONKURS PETAR DAMJANOVIĆ
Firma „OSA Računarski inženjering raspisuje IX javni nagradni konkurs pod nazivom „Petar Damjanović“ za izbor najboljeg rada iz oblasti mašinstva
Univerzitet u Nišu obeležava pola veka postojanja i rada
Ove i sledece nedelje svečanim pro- gramima Univerzitet u Nišu obeležava pola veka postojanja i rada. Programi su namenjeni svim članovima Univer- ziteta, studentima i gradjanima Niša
Pismo zainteresovanosti za zapošljavanje - Elixir Prahovo
Kompanija Elixir Prahovo IHP d.o.o. Prahovo nudi mogućnost zapošljavanja 5 diplomiranih mašinskih inženjera sa mestom rada u Prahovu
Društvo termičara Srbije dodeljuje nagradu za najbolji master rad
U okviru tradicionalne manifestacije Dan Energije – Srbija, Društvo termičara Srbije ima zadovolјstvo da dodelјuje nagradu za najbolјi master rad.
SVE VESTI >>
Vaša IP adresa je: 3.236.209.138
Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, ul. Aleksandra Medvedeva 14, 18000 Niš, Srbija.
Telefoni: Odsek za nastavna i studentska pitanja: 018/588-228; Dekanat: 018/588-255;
Računarski centar: 018/588-229; Zavod: 018/588-199; Sekretar: 018/588-233; Faks: 018/588-244;
E-mail: info@masfak.ni.ac.rs; PIB: 100662813; Žiro račun: 840-1745666-63.